2013. június 10., hétfő

Dakosz - előétel Krétáról

Ez egy tradicionális krétai előétel, amit nagyon egyszerű elkészíteni. Az alapja egy teljes kiőrlésű árpás kétszersült, amelyre fokhagymás-oreganós paradicsom, feta és olívaolaj kerül. Mellé tehetünk olajbogyót is.
A dakos egy lapos zsemle, amit a krétaiak a kisülés után kettévágnak, majd visszateszik a nem túl meleg sütőbe és  kiszárítják. Az így elkészített dakos sokáig eláll. Íze leginkább egy teljes kiörlésű tönköly zsemléből készült kétszersültre hasonlít. Ez a kétszersült Krétáról érkezett, de helyettesíthető más kétszersülttel is. A lényeg a napérlelte paradicsom és a feta. Attól lesz nagyon finom.
A recept a Görög Kulinária c. könyvből van. Ott takosz néven található, de egy krétai szakácskönyvben dakosz-nak olvastam.



Hozzávalók:
néhány teljes kiőrlésű kétszersült zsemle, 50 dkg paradicsom hámozva, apróra vágva, 2 gerezd fokhagyma apróra zúzva, fél teáskanál apróra vágott oregánó, olívaolaj, 10 dkg feta, olajbogyó

Az egész paradicsomokat megmossuk, forró vízbe tesszük néhány percre, majd ha kivettük jeges vízbe lehűtjük. A héját lehúzzuk és nagyon apró kockákra daraboljuk. Összekeverjük az apróra zúzott fokhagymával, oregánóval és 1 evőkanál olívaolajjal.  A paradicsomos keveréket a kétszersült tetejére halmozzuk. Egy kevés fetát összetörünk villával és a paradicsom tetejére szórjuk. Az egészet meglocsoljuk olívaolajjal. Olajbogyót is tehetünk mellé, úgy még finomabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése