Ez egy tradicionális krétai előétel, amit nagyon
egyszerű elkészíteni. Az alapja egy teljes kiőrlésű árpás kétszersült,
amelyre fokhagymás-oreganós paradicsom, feta és olívaolaj kerül. Mellé
tehetünk olajbogyót is.
A
dakos egy lapos zsemle, amit a krétaiak a kisülés után kettévágnak,
majd visszateszik a nem túl meleg sütőbe és kiszárítják. Az így
elkészített dakos sokáig eláll. Íze leginkább egy teljes kiörlésű
tönköly zsemléből készült kétszersültre hasonlít. Ez a kétszersült
Krétáról érkezett, de helyettesíthető más kétszersülttel is. A lényeg a
napérlelte paradicsom és a feta. Attól lesz nagyon finom.
A recept a Görög Kulinária c. könyvből van. Ott takosz néven található, de egy krétai szakácskönyvben dakosz-nak olvastam.
Hozzávalók:
A recept a Görög Kulinária c. könyvből van. Ott takosz néven található, de egy krétai szakácskönyvben dakosz-nak olvastam.
Hozzávalók:
néhány
teljes kiőrlésű kétszersült zsemle, 50 dkg paradicsom hámozva, apróra
vágva, 2 gerezd fokhagyma apróra zúzva, fél teáskanál apróra vágott
oregánó, olívaolaj, 10 dkg feta, olajbogyó
Az egész paradicsomokat megmossuk, forró
vízbe tesszük néhány percre, majd ha kivettük jeges vízbe lehűtjük. A
héját lehúzzuk és nagyon apró kockákra daraboljuk. Összekeverjük az
apróra zúzott fokhagymával, oregánóval és 1 evőkanál olívaolajjal. A
paradicsomos keveréket a kétszersült tetejére halmozzuk. Egy kevés
fetát összetörünk villával és a paradicsom tetejére szórjuk. Az egészet
meglocsoljuk olívaolajjal. Olajbogyót is tehetünk mellé, úgy még
finomabb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése