Néhány ötlet, recept tőlem és másoktól is, hogy különleges és finom
lekvárok, szörpök, kompótok, zöldségkrémek kerüljenek a kamrapolcra.
Valamint hasznos tippek az előkészületekről, az üvegek sterilizálásáról
és a befőzéssel kapcsolatban.
Bodza:
Házi bodzaszörp
Epres bodzaszörp (Ízbolygó)
Bodzás eperlekvár (Ízbolygó)
Akác:
Akácvirág szörp (eszter befőz)
Eper:
Bodzás eperlekvár
Házi bodzaszörp
Epres bodzaszörp (Ízbolygó)
Bodzás eperlekvár (Ízbolygó)
Akác:
Akácvirág szörp (eszter befőz)
Eper:
Bodzás eperlekvár
Rebarbara:
Cseresznye:
Fekete cseresznye lekvár
Amarettós cseresznye lekvár (Ízbolygó)
Vaníliás fehér cseresznye-buborékkal (Tavola In Piazza)
Sárgabarack amaréna meggy-cseresznyével (Ízbolygó)
Meggy:
Sárgabarack-meggy lekvár
Balzsamos meggy-cseresznye lekvár (Ízbolygó)
Konyakos meggy (eszter befőz)
Rumos meggylekvár (eszter befőz)
Balzsamos meggylekvár (kamrapolc)
Süteményekbe való meggy (Szellem a fazékban)
Egres:
Konyakos egres dzsem (Piszke)
Fekete cseresznye lekvár
Amarettós cseresznye lekvár (Ízbolygó)
Vaníliás fehér cseresznye-buborékkal (Tavola In Piazza)
Sárgabarack amaréna meggy-cseresznyével (Ízbolygó)
Meggy:
Sárgabarack-meggy lekvár
Balzsamos meggy-cseresznye lekvár (Ízbolygó)
Konyakos meggy (eszter befőz)
Rumos meggylekvár (eszter befőz)
Balzsamos meggylekvár (kamrapolc)
Süteményekbe való meggy (Szellem a fazékban)
Egres:
Konyakos egres dzsem (Piszke)
Sárgabarack:
Sárgabarack-ribizli lekvár
Sárgabarack-meggy lekvár
Sárgabarack lekvár vodkával és vaníliával
Sárgabarack fehér csokival és rummal (Ízbolygó)
Vaníliás pálinkás sárgabarack (Ízbolygó)
Sárgabarack amaréna meggy-cseresznyével (Ízbolygó)
Málna:
Málna-szeder-áfonya lekvár
Balzsamos málna lekvár (Ízbolygó)
Fehércsokis ribizli-málna dzsem (Ízbolygó)
Piros ribizli:
Sárgabarack-ribizli lekvár
Fehércsokis ribizli-málna dzsem (Ízbolygó)
Fekete ribizli:
Áfonya-fekete ribizli lekvár (MandulaSarok)
Sárgabarack-ribizli lekvár
Sárgabarack-meggy lekvár
Sárgabarack lekvár vodkával és vaníliával
Sárgabarack fehér csokival és rummal (Ízbolygó)
Vaníliás pálinkás sárgabarack (Ízbolygó)
Sárgabarack amaréna meggy-cseresznyével (Ízbolygó)
Málna:
Málna-szeder-áfonya lekvár
Balzsamos málna lekvár (Ízbolygó)
Fehércsokis ribizli-málna dzsem (Ízbolygó)
Piros ribizli:
Sárgabarack-ribizli lekvár
Fehércsokis ribizli-málna dzsem (Ízbolygó)
Fekete ribizli:
Áfonya-fekete ribizli lekvár (MandulaSarok)
Fekete áfonya:
Portóis áfonya lekvár fahéjjal
Áfonya lekvár
Áfonyás őszibarack lekvár
Málna-szeder-áfonya lekvár
Áfonya-őszibarack cassis-sal (Ízbolygó)
Szeder:
Málna-szeder-áfonya lekvár
Szeder-őszibarack lekvár
Vörösboros szeder lekvár (Édes és Keserű)
Őszibarack:
Őszibarack áfonya lekvár
Őszibarack-szeder lekvár
Őszibarack-maracuja lekvár (Édes és Keserű)
Áfonya-őszibarack cassis-sal (Ízbolygó)
Levendulás-muskotályos sült barack (Tavola in Piazza)
Szilva:
Rozmaringos fahéjas szilva-őszibarack lekvár(Ízbolygó)
Padlizsán:
Sült paprikás padlizsánkrém
Zakuszka
Paradicsom:
Ketchup házilag (Szellem a fazékban)
Legfinomabb olasz paradicsomszósz (Tavola in Piazza)
Cékla:
Fűszeres céklalekvár (Kaldeneker)
Vérnarancsos cékladzsem (MandulaSarok)
Mézes gyömbéres cékla chutney
Cékla chutney (vegasztrománia)
Körte:
Vaníliás sütőtök lekvár vilmoskörtével
Körtés csipkebogyó lekvár
Sütőtök:
Vaníliás sütőtök lekvár vilmoskörtével
Portóis áfonya lekvár fahéjjal
Áfonya lekvár
Áfonyás őszibarack lekvár
Málna-szeder-áfonya lekvár
Áfonya-őszibarack cassis-sal (Ízbolygó)
Szeder:
Málna-szeder-áfonya lekvár
Szeder-őszibarack lekvár
Vörösboros szeder lekvár (Édes és Keserű)
Őszibarack:
Őszibarack áfonya lekvár
Őszibarack-szeder lekvár
Őszibarack-maracuja lekvár (Édes és Keserű)
Áfonya-őszibarack cassis-sal (Ízbolygó)
Levendulás-muskotályos sült barack (Tavola in Piazza)
Szilva:
Rozmaringos fahéjas szilva-őszibarack lekvár(Ízbolygó)
Padlizsán:
Sült paprikás padlizsánkrém
Zakuszka
Paradicsom:
Ketchup házilag (Szellem a fazékban)
Legfinomabb olasz paradicsomszósz (Tavola in Piazza)
Cékla:
Fűszeres céklalekvár (Kaldeneker)
Vérnarancsos cékladzsem (MandulaSarok)
Mézes gyömbéres cékla chutney
Cékla chutney (vegasztrománia)
Körte:
Vaníliás sütőtök lekvár vilmoskörtével
Körtés csipkebogyó lekvár
Sütőtök:
Vaníliás sütőtök lekvár vilmoskörtével
Birsalma:
Vörösáfonyás birslekvár (Mandula Sarok)
Birsalma zselé (Mandula Sarok)
Vajas karamellás diós birsalma szósz (Babette)
Csipkebogyó:
Csipkebogyó lekvár (Vesta)
Csipkebogyó lekvár (eszter befőz)
Körtés csipkebogyó lekvár
Kökény:
Kökénylekvár (eszter befőz)
Citrom:
Édes-keserű citromdzsem (Chili&Vanília)
Citromlekvár és limoncello (Dolce Vita)
Narancs:
Narancslekvár (Szellem a fazékban)
Kandírozott narancshéj (Dolce Vita)
Narancslekvár
Keserű narancs dzsem (eszter befőz)
Kandírozott narancshéj (Dolce Vita)
Narancslekvár
Keserű narancs dzsem (eszter befőz)
Összegyűjtöttem néhány hasznos információt, mielőtt belekezdenénk a nagy befőzésbe.
Először is nagyon fontos, hogy friss, hibátlan gyümölcsöt használjunk, ami tökéletesen érett. Az import gyümölcs erre teljesen alkalmatlan. Finom lekvárunk ebből biztos nem lesz, és a pénztárcánknak sem tesz jót.
Aki van olyan szerencsés helyzetben, hogy saját termést tud befőzni, az a legjobb. De beszerezhetjük közvetlen a termelőtől is, vagy piacról is, bár ez némileg drágább. Érdemes kihasználni a szedd magad akciókat. Élménynek sem utolsó, de több helyen olvastam, hogy hétköznap érdemesebb menni, hétvégén nagyon sokan vannak.
Mielőtt nekilátnánk szerezzük be az üvegeket. Lekvároknak praktikusabb a kisebb üvegeket használni, ebből hamarabb elfogy, hiszen felbontás után hűtőben tároljuk, ott még 1-2 hétig eláll.
Az üvegeket használat előtt sterilizáljuk. Első alkalommal elég egy meleg vizes mosogatás is. Ha azonban már volt benne előzőleg valami, akkor mindenképpen sterilizálni kell az üveget és a kupakot is.
Erre több módszer is van. Akinek van mosogatógépe, egyszerűbb a dolga, egy hosszabb, magas hőmérsékletű programon mossa tisztára az üvegeket. Akinek nincs, azok forró vizes mosogatás után a sütőbe is tehetik az üvegeket 120 fokon 15-20 perc alatt már biztonsággal csírátlanítottuk az üvegeket. Ugyanígy megteszi az üvegek kifőzése forró vízben 10-15 perc alatt. Ez egy kicsit nehézkesebb, csipesszel kell a forró vízből kivenni az üvegeket és nem mindenkinek áll rendelkezésére akkora edény, ahol ez kivitelezhető. De működik a mikróban való sterilizálás is. Az üvegeket félig töltjük vízzel és 5-6 percre elindítjuk a gépet.
A tartósítószer mentes eltevés lényege, hogy a még forrásban lévő lekvárt töltsük jól zárható üvegekbe és azonnal zárjuk le, majd fordítsuk fejre. Erre azért van szükség mert a pici levegő, ami az üvegben marad az az üveg aljára kerül, a lekvár hűlése során keletkező pára lecsapódás pedig itt történik meg. Amikor a dunsztban kihűlt lekvárt visszaállítjuk, már vákum van az üvegben és nincs víz a kupakon, ami az estleges romláshoz vezethetne. Én 5 perc fejre állítás helyett mindig fejtetőre állítva hagyom a dunsztban kihűlni, ehhez egy vastag plédet használok, ebbe bugyolálom bele a csinos kis üvegeket.
Másnap szépen be is sorakoztathatjuk a spájzunk polcaira vagy a kamraszekrénybe. Ne feledkezzünk el megjelölni, mi van az üvegben, és melyik évben tettük el. Napfénytől védve, száraz és hűvös helyen tároljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése